Luščenje semen

Video prikaz postopka luščenja konopljinih semen. Priporočamo ogled v HD.

Seme luščimo, da lahko za kulinarične namene ponudimo samo mehko, oljnato sredico semena bogato s hranilnimi snovmi in enostavno za uživanje in pripravo jedi. Seme luščimo s pomočjo stroja, ki s tresljaji in krožnim gibanjem ločevalne posode ustvarja centrifugalno silo, ki nato zaradi različne težnosti dveh komponent, loči lupine in oluščeno seme. Konopljina semena lahko okusimo z več zornih kotov, menda najpomembnejši pa upošteva njene maščobe, ali še natančneje, maščobne kisline v njih. V nenasičenih maščobah, ki sicer veljajo za zdravju koristnejše kot nasičene, sta najpomembnejši večkrat nenasičeni linolna in linolenska maščobna kislina. Prva je predstavnica skupine omega 6 maščobnih kislin, ki imajo dve prosti vezi v molekuli, druga pa je iz skupine omega 3, ki imajo tri proste vezi. Številka v imenu skupine pove, na katerem ogljikovem atomu od konca verige je prva dvojna vez; beseda omega je vzeta iz znane dvojice “”alfa in omega”” in ne pomeni nič drugega kot konec. Naše telo potrebuje maščobne kisline obeh skupin, tako linolno kot linolensko kislino, saj sta obe esencialni. Znano je, da pojemo odločno preveč maščob z omega 6 maščobnimi kislinami, tak primer je sončnično olje, a tudi večina drugih semenskih olj, primanjkuje pa nam omega 3 maščobnih kislin, po katerih slovijo ribe in lanena semena ter iz njih stisnjeno olje. S konopljenimi semeni je tako, da vsebujejo dovolj omega 3 maščobnih kislin in da je v njih skoraj ravno prav tistih iz skupine omega 6.

Ta spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudi boljšo uporabniškoi zkušnjo. Z brskanjem po tej spletni strani se strinjate z našo uporabo piškotkov.