Video prikaz sušenja konopljinega čaja. Priporočamo ogled v HD.
Žetev in spravilo konopljinega čaja poteka v dveh fazah. Nabiranje ob koncu vegetativne faze z namenom pridobivanja jedilnega čaja in nabiranje v zadnji fazi cvetenja z namenom pridobivanja ekstraktov in eteričnih olj iz konopljinega cveta.
Žetev konopljinega čaja po navadi poteka ročno, vendar so se v zadnjem času, tudi v naši okolici, pojavili modificirani kombajni, primerni za spravilo poznega cvetu. Cvet, ki ga naberemo (tako zgodnji kot pozni), je potrebno v najkrajšem možnem času začeti sušiti. Sušenje rastlin poteka v suhem in temnem prostoru, kjer temperatura ne preseže 35 °C. Tekom jeseni, ko se cvetovi posušijo, je konopljin čaj pripravljen za pakiranje. Pred pakiranjem pozni cvet očistimo s stebla, steblo pa odstranimo. Mešanico semen in cvetov očistimo, tako da ostanejo samo cvetovi. Čaj pakiramo v čiste papirnate vreče.
O konoplji
Konoplja izvira iz območja severozahodne Himalaje, ki sega tja do Aralskega jezera in Kaspijskega morja. [...]
Apr
Zakaj sejati konopljo
Konoplja je rastlina, ki je nezahtevna za vzgojo, če so izpolnjeni pogoji, kot so čista, [...]
Apr
Pridelovanje konoplje
Konoplja uspeva v podobnih rastnih razmerah kot koruza. Najbolj optimalna so globoka, zračna in srednje [...]
Apr